Huis onbewoonbaar door schade? Dit moet je regelen

Huis onbewoonbaar door schade? Je moet er niet aan denken, maar het kan iedereen overkomen: door brand, wateroverlast, stormschade of bijvoorbeeld een omgevallen boom kan je woning plotseling onbewoonbaar worden. Waar begin je dan? En hoe zit het met je woonverzekering? In deze blog leggen we uit welke stappen je direct kunt zetten, welke rol je verzekeringen spelen en hoe een contra-expert je kan helpen bij een eerlijke schadevergoeding.

Direct onderdak regelen na brand, water- of stormschade

Als je huis door brand, wateroverlast, storm of bijvoorbeeld een omgevallen boom onbewoonbaar is, moet je halsoverkop op zoek naar een tijdelijk onderkomen. Misschien kun je terecht bij familie of vrienden, maar wat als dat geen optie is? Dan is het goed om te weten dat er via je verzekering vaak een vergoeding is voor vervangende woonruimte. Hoe snel die vergoeding wordt uitgekeerd, hangt af van je verzekeraar en de polisvoorwaarden.

In de eerste uren na de schade kun je soms hulp krijgen van instanties zoals Stichting Salvage. Zij zijn vooral bij brandschade betrokken en kunnen op verzoek van de brandweer kortstondige hulp bieden, zoals het regelen van de eerste overnachting. Let op: deze hulp is beperkt tot de eerste nacht, daarna ben je afhankelijk van je eigen verzekering voor verdere huisvesting. Voor de langere termijn zal je verzekeraar of contra-expert je verder helpen met het regelen van passend tijdelijk onderdak.

Wat dekt je woonverzekering bij schade aan je woning?

Veel mensen hebben een woonverzekering, die uit twee delen bestaat:

  • Inboedelverzekering: deze dekt schade aan je spullen, zoals meubels, elektronica en kleding.
  • Opstalverzekering: deze dekt schade aan de woning zelf, zoals het dak, muren en keuken.

Huiseigenaren met een hypotheek zijn verplicht om een opstalverzekering te hebben. Huurders hoeven die niet af te sluiten, omdat de verhuurder daar meestal voor zorgt. Maar een inboedelverzekering is voor huurders wel essentieel, omdat die de schade aan je persoonlijke spullen en extra kosten voor vervangende woonruimte dekt.

Extra kosten voor tijdelijke woonruimte: wat vergoedt de verzekering?

Als je tijdelijk ergens anders moet verblijven omdat je woning niet meer veilig of bewoonbaar is, kunnen die extra verblijfskosten vergoed worden via je inboedelverzekering. Denk aan:

  • Hotelovernachtingen
  • Tijdelijke huur van een woning
  • Noodzakelijke verhuiskosten

Let op: niet alle verzekeraars vergoeden hetzelfde. De ene verzekeraar dekt de volledige kosten, de ander alleen een bepaald bedrag of percentage. Wat jouw verzekeraar precies vergoedt, kun je terugvinden in je polis. Dit is precies waar een contra-expert je ook bij kan helpen.

Waarom een contra-expert inschakelen bij schade aan je woning?

Na het inschakelen van bijvoorbeeld de brandweer bij brand of stormschade, of bij ernstige lekkage, is het slim om direct je verzekeraar te bellen. Daarna is het verstandig om direct een contra-expert in te schakelen. Dat is jouw eigen onafhankelijke schade-expert, die ervoor zorgt dat de schade eerlijk wordt vastgesteld en dat je alle kosten die je mag claimen ook daadwerkelijk vergoed krijgt.

Een contra-expert helpt onder andere met:

  • Het controleren van de schadevaststelling van de verzekeraar
  • Het lezen en uitleggen van je polisvoorwaarden
  • Het vinden van tijdelijke woonruimte die redelijk en passend is
  • De communicatie en onderhandelingen met je verzekeraar

Verzekeraars vergoeden de kosten van een contra-expert vaak volledig, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Conclusie: zorg dat je goed voorbereid bent

Of je huis nu onbewoonbaar raakt door brand, storm, wateroverlast of andere schade, er komt altijd veel op je af. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Met de juiste woonverzekering en de ondersteuning van een contra-expert zorg je ervoor dat je niet alleen snel onderdak hebt, maar ook dat je schadevergoeding eerlijk verloopt.

Heb je vragen over contra-expertise of wil je direct hulp inschakelen? Neem contact op met onze experts.

Veelgestelde vragen over opstalverzekering, onbewoonbaarheid en vervangende woonruimte

De opstalverzekering dekt schade aan alles wat vastzit aan jouw huis, zoals het dak, de muren en de keuken. Als jouw woning onbewoonbaar verklaard wordt, kan de verzekering ook de kosten voor vervangende woonruimte vergoeden, afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Ja, bij de meeste verzekeraars worden de extra kosten voor een vervangende woning vergoed wanneer jouw huis onbewoonbaar raakt door schade veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm of waterschade. Check de maximale vergoeding in jouw polis.

Bereddingskosten zijn de kosten die je maakt om schade te beperken of te voorkomen, bijvoorbeeld het afdekken van een kapot dak na stormschade. De meeste opstalverzekeraars vergoeden deze kosten, mits je dit zo snel mogelijk na de schade meldt.

Als huurder ben je zelf verantwoordelijk voor de inboedelverzekering. De verhuurder zorgt meestal voor de opstalverzekering. Bij onbewoonbaarheid vergoedt jouw inboedelverzekering vaak de kosten voor tijdelijk ergens anders verblijven. Neem dan contact op met je verzekeraar.

Dit verschilt per verzekeraar en polis. Sommige verzekeraars vergoeden deze kosten maximaal 12 weken, anderen maximaal 52 weken. Controleer de uitkeringsduur in de polisvoorwaarden van jouw verzekering.

Je kunt direct na de schade een contra-expert inschakelen om namens jou de schade te laten controleren en te onderhandelen met de verzekeraar. Dit wordt bij de meeste verzekeraars vergoed.

Gepost op: 17 maart 2025
Categorie: Nieuws
Scroll up